Eternit a azbest ve věcech, kde byste je nečekali!

Co takhle oděvy nebo rovnou třeba hračky z azbestu?

Fakt, že eternit se nachází ve starých střešních krytinách, ví dnes téměř každý. Ovšem eternit a další křemíkaté látky z azbestu nalezneme v historii až v absurdních produktech. Vyrábět z rakovinotvorného materiálu ochranné obleky nebo rovnou hračky pro děti? Pokud jste žili v první polovině dvacátého století, i to mohla být každodenní realita.


Ochranné obleky z azbestu


V počátcích průmyslového zpracovávání azbestu se tento vláknitý a žáruvzdorný materiál zamlouval nejenom stavebnímu, ale také textilnímu průmyslu. Známe mnohé pokusy z azbestu vyrábět například ochranné obleky pro hasiče nebo žáruvzdorné štíty (podobné dnešním vojenským štítům). I dnes na méně regulovaných trzích lze narazit například na žáruvzdorné rukavice.

 

Azbest do plic pro všechny aneb umělý sníh


Ve 40. letech dvacátého století se hojně využíval v Hollywoodských filmech umělý sníh, který byl prakticky čistou formou bílého azbestu. Do té doby se pro imitaci sněhu používala vata, která byla pro svou vysokou hořlavost velmi nebezpečná. Ovšem její náhrada se v dlouhodobém měřítku stala ještě nebezpečnější. Tento umělý sníh se nepoužíval pouze pro filmové natáčení, ale byl k dostání i v obchodech pro soukromé večírky či vánoční výzdobu domácnosti.




Voskovky s azbestem

Ačkoliv dnes již celý svět dobře ví, že azbest je pro lidský organismus velmi nebezpečný, nezabránilo to, aby se v roce 2015 v Austrálii neobjevilo dokonce 12 různých značek voskovek obsahujících azbest. Ačkoliv azbestová vlákna byla vázána na vosk a neměla by být tedy nebezpečná, bylo nutné z regulatorních důvodů veškeré tyto produkty stáhnout z prodeje.


“Ochranné” plynové masky z azbestu

Během druhé světové války bylo, dle odhadů, vyrobeno 25 milionů plynových masek z krokydolitu (látka taktéž obsahující azbestová vlákna). Z této látky byla vyrobena značná část dýchacího ústrojí a tak masky sice chránily před nebezpečnými plyny, ale “naoplátku” vháněly do plic nositelů vlákna azbestu.

Po konci druhé světové války těchto masek bylo vyrobeno ještě dalších 5 milionů. Naštěstí dnes se s nimi setkáme nanejvýše v muzejních či soukromých sbírkách.



Azbest v cigaretách aneb dvojitá smrt

Zdravotní rizika kouření již dnes nikdo zpochybňovat nemůže, ale v roce 1956 se bavíme spíše o módním doplňku než o dobrovolném poškozování plic. Ovšem značka Kent tomuto trendu nasadila korunu, když filtry cigaret vybavila patentovanou látkou “Micronite” - samozřejmě obsahující azbestová vlákna.

Soudní žaloby na společnost Kent prakticky pokračují dodnes a ačkoliv je velice těžké při těchto soudních sporech dokázat kuřácké návyky desítky let zpátky, musela společnost Kent mnohým zaplatit odškodné.


“Senza” zubní pasta s azbestem

Padesátá léta byla plná pokusů o inovace. S jednou takovou přišla společnost Bristol-Meyers se svojí zubní pastou Ipana. Příměs azbestových vláken měla údajně zesvětlovat zuby. Dokonce byla promována v několika amerických filmech. Každopádně se sloganem “je senza pro Vaše zuby” pasta s azbestem hned působí přívětivěji.